NexGen Judo
Judo voor iedereen!

WAT IS JUDO?

Judo, de "zachte weg", is een eeuwenoude krijgskunst met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Japan. De oorsprong ervan is nauw verbonden met de ontwikkeling van Japanse vechtstijlen en de filosofische principes die ze begeleiden.


De grondslagen van judo vinden hun wortels in jiu-jitsu, een traditionele Japanse vechtkunst. Jiu-jitsu omvat een breed scala aan technieken voor zelfverdediging, waaronder worpen, klemmen, grepen en stoten. Het werd door de samoerai gebruikt als een essentiële vaardigheid in gevechten op het slagveld en in persoonlijke duels.


In de late 19e eeuw begon een jonge man genaamd Jigoro Kano, die gefascineerd was door de krijgskunsten, de verschillende stijlen van jiu-jitsu te bestuderen. Hij was vastbesloten om een meer gestructureerde en effectieve benadering van zelfverdediging te ontwikkelen, gebaseerd op de principes van maximale effectiviteit met minimale inspanning en wederzijds welzijn.


Kano begon elementen uit verschillende jiu-jitsuscholen te bestuderen en te combineren, waarbij hij de nadruk legde op technieken die het mogelijk maakten om een tegenstander te controleren en te neutraliseren zonder excessief geweld te gebruiken. Hij verwijderde ook de meer gevaarlijke en minder praktische technieken, waardoor een systeem ontstond dat gericht was op efficiëntie en veiligheid.


In 1882 richtte Jigoro Kano zijn eigen school op, die hij de Kodokan noemde, wat "plaats voor het bestuderen van de weg" betekent. Hier begon hij zijn ontwikkelde systeem te onderwijzen, dat hij Judo noemde, wat zich vertaalt naar "de zachte weg". De term "zacht" verwijst niet naar zwakte, maar eerder naar het idee van meegaan met de kracht van de tegenstander in plaats van ertegenin te gaan.


Judo werd snel populair en verspreidde zich door heel Japan en later over de hele wereld. Kano's nadruk op technische vaardigheden, fysieke fitheid en morele ontwikkeling trok mensen van alle leeftijden en achtergronden aan. In 1964 werd Judo zelfs opgenomen als een officiële Olympische sport, waardoor het nog meer internationale erkenning kreeg.


De oorsprong van judo is diep geworteld in de rijke tradities van Japanse krijgskunsten, maar het blijft zich ontwikkelen en aanpassen aan de moderne tijd. Als een discipline die zowel fysieke als mentale vaardigheden bevordert, blijft judo mensen over de hele wereld inspireren en verbinden.